Nokedli lapja - családi magazin
Nokedli lapja - családi magazin
Linkek

4! 444.hu


ma.hu portál


Szöveg fordítás


Szoftverek letöltése


Drágakő biblia


A fröccs


Online
Internetes Játékok


PRchecker.info


Poen-dili-vicc


A Föld összes jól fogható rádiója


Családi szakácskönyvem


Ingyenes hirdetés


Weblink Linkgyűjtemény, Linkek


KAMU OLDALAK
Lájkvadász,
dezinformációs
oldalak


Siófoki élő Webkamera


Buborék-billiárd


     
Partnerprogramok
     
Plus500
     
Roulette iskola
     
Kaszinók
     
Kattintós oldalak
     
WEB bank
     
Kapcsolat
     
Időjárás

Hőtérkép
     
Online játékok

Online játékok új ablakban

     
Keress 500.-Ft !

500 ft

     
Napozás biztonságosan
A napozás fő tudnivalói
A napozás legfőbb szabályai:

 

 • Délelőtt 11 és délután 15 óra között kerüld a tűző napfényt, mert a káros sugárzás mértéke ebben
  az időszakban a legmagasabb.

 • Napozás előtt az összes kozmetikumot, beleértve a parfümöt is, távolítsd el magadról, hogy elkerüld  a bőrproblémákat. 

 • Napozás előtt legalább fél órával kend be magad naptejjel,és a műveletet rendszeresen ismételd, a fényvédő ajakápolásról se feledkezz meg!

 • Ha a fejedre kendőt, vagy jó szellőző sapkát teszel óvod hajszálaidat, de a napszúrástól is védve vagy. Ha festett a hajad használj fényvédő habot, ez gátolja a a hajszíned kifakulását.

 • Használj vízálló szempillaspirált, mert nem engedi kiszáradni pilláidat!

 • Válassz vízálló naptejet - bár sokan ódzkodnak tőle - mert enyhén túlzsírozottá teszi bőrödet, de most éppen ez nyújtja a legjobb védelmet a nap és víz együttes szárító hatása ellen!

 • Napozás közben sokat hűsítik magukat vízpermettel. Vigyázat! a vízcseppek egy-egy pontra koncentrálják a napsugarakat ezért  ez nem szerencsés megoldás. Csobbanjunk egyet, vagy zuhanyozzunk le ha melegünk van, majd törölközzünk meg, majd ne feledjük a naptejes átkenést.

 • Az enyhén felhős idő igen becsapós. A vékony felhőréteg csak az UV sugarak 15-20%-át nyeli el.

 • Belsőleg is készülhetünk a napfürdőzésre. Bőrünk védekezőképességét magas A-, C-, E-vitamin
  tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával növelhetjük.

 • Végül, de nem utolsó sorban: fokozatosság és mérsékletesség. Ne akarjunk két nap alatt bronzbarnák lenni! Veszélyes próbálkozás!A napsugarak kockázatai:

Éltető napfény, simogató napsugarak szoktuk mondani, és ez igaz is ha kis mennyiségről van szó!  Ám húsz éve egyre erősödik az UV-sugárzás szintje és ha túl nagy dózist kapunk ebből a természetes  fényből jelentősen megnő a fénybetegségek kockázata. 

 Tévhitek

 A napbarnított bőr egészséges. (féligazság)

A barnulás bőrünk védekező reakciója, mellyel az UV sugárzás további káros hatásaitól kíván megvédeni. 

A lebarnult bőr véd a napsugárzás ellen. (hamis)

A lebarnult bőr a fehér bőrűek számára csupán 4-es faktorú krémnek megfelelő védelmet nyújt.

Nem lehet leégni felhős napon.  (hamis)

A napsugárzás 80%-a át tud hatolni a vékony felhőrétegen. A fátyolos égbolt inkább növeli az UV sugárzás erősségét!

 

Vízben nem lehet leégni.  (hamis)

A víz csak minimális védelmet jelent a napsugárzás ellen, és a vízfelületről való fényvisszaverődés növeli az UV expozíciót.

A téli UV sugárzás nem veszélyes.  (hamis)

Télen általában kisebb az UV sugárzás mértéke, de a hó majdnem teljesen visszaveri a napsugárzást, megkettőzi a sugárzás erősségét, különösen a magas hegyekben.

A napvédő krémek megvédenek, így jóval hosszabb ideig napozhatok.  (féligazság)

A napvédő krémeket nem azért kell használnunk, hogy több időt tölthessünk a napon, hanem, hogy védjük magunkat arra az időre, amikor elkerülhetetlen, hogy a napon tartózkodjunk. A védő hatás attól függ, hogy helyesen alkalmazzuk-e a krémet.

Ha rendszeresen megszakítod a napozást, nem égsz le. (hamis)

Az UV sugárzás hatása összeadódik a nap folyamán.

Ha nem érzed a nap forró sugarait, nem égsz le. (hamis)

A leégést a Nap olyan sugárzása okozza, amit nem lehet érezni. A meleg érzetet a Nap látható és infravörös sugarai keltik, nem a leégés szempontjából veszélyes UV sugarak.

 Bőrártalmak:

A napsugárban különböző hullámhosszúságú sugarak vannak, amelyek közül az UV-B a bőr felszínét és a bőr alatti szöveteket is károsítja, de az UV-A sugaraknak is van rákkeltő hatásuk. Legnagyobb probléma az, hogy napfény nagy része nem nyaralás közben éri testünk fedetlen részét, hanem közlekedés, séta, munkába menet, jövet közben. Ezért a védekezést különösen a fehér bőrű, szeplős sok anyajeggyel rendelkezők vegyék igen komolyan, továbbá napozáskor ezt a korábbi dózist is figyelembe kell vennünk. 

Az UV-B hatásai: barnaság, napégés, bőrrák kialakulására hajlamosít!

Az UV-A hatásai: fokozott bőröregedés, barna foltok, anyajegyek kialakulása, elfajulása.Néhány további fontos információ:

A tavalyi felbontott naptej flakon helye a kukában. Ne higgy a spórolós tanácsoknak; dátum szerint a szavatossága még nem járt le, tehát még használható. A megbontott naptej - különösen, ha a flakonból  elég sok hiányzik - oxigénnel is érintkezett. Ennek hatására nem csak állaga, hanem hatékonysága is csökkent!

A barnulást az  UV-B-fény okozza, amely a bőrben található melanocita sejteket arra ösztönzi, hogy fokozzák a sötétebb melenin nevű festékanyag termelődését. Így nem csak barnulunk, de egy speciális védőfilmréteg is kialakul a bőr felszínén. DE VIGYÁZAT ez a filmréteg nem véd meg a leégéstől és bőrkárosodástól, ezért kell a naptej!

Árnyékban is csúnyán le lehet égni. A napsugarak 85% át a víz, homok, és az épületek verik vissza. 

És kevesen tudják, vagy nem veszik tudomásul, hogy igen sokat számít, hogy éppen melyik éghajlati övben vagyunk, milyen hónapot írunk és mennyire vagy már napbarnított.

A ruházatról néhány szó:
- ha a textília anyaga selyem-, jersey-, nejlon-, vagy poliészteralapú 20-30%, 
- ha pamutalapú 70-80% fényvédelemmel számolj!
- ha szín sötét a fényvédelem további jelentős mértékben nő.
  (Az más kérdés, hogy közben komfortérzetünk csökken.)Rizikófaktorok a faktorok - nincs teljes védelem:

Harmincas, ötvenes, százas... hiába. Semmit nem jelent az egyre magasabb faktorszám, hiszen a lényegi védelmet nem az adja! Ez csak az UV-B ellen, azaz elsősorban a leégés ellen véd, a tartós bőrkárosodásért az UV-A a felelős!

A faktorszám amúgy is megtévesztő lehet a nem szakember számára. Tessék figyelni, naptejről van szó: a 10-es faktor 80%-os védelmet nyújt, de az 50-es faktorú csak 85%. Nos kedves vásárló erről hallott már valamit? Ugye nem! 

Előbarnító hatású adalékot tartalmaz, nap nélkül is egy alapvédettséget kap, ezért választható alacsonyabb
faktorú tej. Butaság: az adalék egy-két színárnyalattal SZÍNEZI sötétebbé a bőrt, de védő anyagok fejlesztésről szó nincs.

Megjelentek a flakonokon megtévesztő feliratok, mint "vízhatlan", "azonnali védőhatás". Jól hangzó félrevezetés, kész átverés!

Azonkívül, hogy értelmetlenek, butaságok ezek sajnos kiválóan alkalmasak a vásárló tudatos félrevezetésére: ez ennyivel jobb, mert ennyivel többet tud.

Tessék tudni arról, hogy manapság a napvédőket szigorú szabályok szerint minősítik és kötelező feltüntetni rajtuk a következő adatokat:

- óv-e az UV-A ellen ?
- mekkora az UV-B faktorszám ?
- az általános összevont UV-terhelés elleni védelem: 'közepes', 'magas', 'ultra' ?
- a felhasznált anyagok között szerepel-e allergén, lehetséges allergén anyag ?
- ajánlom a pitkákban kapható - saját készítésű - garantált faktorszámu naptejet!Olcsó gagyi és igen veszélyes:

A pontos összetételt gyakran gyártási titok címén elhallgatják. Pedig vannak olyan anyagok, amelyek mivel felszívódnak a bőr érzékenységét fokozzák és a következő napozáskor még érzékenyebbé teszik bőrünket, sőt allergiát is okozhatnak (benzofenon). Tehát az főbb összetevőknek igenis szerepelni kell, akármilyen kicsi betűkkel is.

Én azt javaslom, hogy naptejet gyógyszertárban a gyógyszerész ajánlásával vásároljunk.

Sok élelmiszerbolt, drogéria, hypermarket kínál polcain napvédő krémeket. Na ezek között rettegett szörnyek lapulhatnak. 

Hihetetlen tűnik, de tessék utána járni:

A csúcs: fény hatására bomló, így védő hatását fokozatosan elveszítő "fokozatosan leégető krém" . Sajnos ez kapható.  

Ezt követik azok, amelyek vagy csak az "A", vagy csak a "B" sugarak ellen védenek, csakhogy ez nincsen rajtuk feltüntetve.

Mivel 98%-uk felszívódó hatóanyagot tartalmaz, nem lehetne ezek között ártalmas anyag. Viszont az összetétel helyett : "vízálló", "extra tartós", "hatékony védelem" olvasható, mintha egy sátrat akarnának jellemezni.


Ma már egyértelmű: a bőrrák megelőzésére a legrizikósabb csoportok részére egyetlen végleges módszer a napozás kerülése, vagy egy sötét színű póló és sapka a megoldás. (a fehér póló és sapka 10-es faktornak megfelelő UV-B védelmet nyújt)A gyorssegély - ha mégis leégtél:

Figyelem! Ha a leégett bőrrész égő vörös színű, apró, vagy részben összefüggő nagyobb hólyagok borítják, a test nagy felületét borítja, levedzik, kisebesedett, erős fájdalom és gyakran láz is jelentkezik azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez súlyos égési sérülés, orvosi ellátást igényel!

 

A napozáskor szokásos lepiruláskor a bőr piros helyileg forró, általában a test enyhén túlhevült és a lepirult rész érintésre, nyomásra érzékeny. A következő tanácsok ilyen esetre vonatkoznak.

- Test hűtése; zuhanyozás, fürdés: zuhanyozz le olyan langyos vízzel amilyennel csak bírsz, legalább negyedórán keresztül. Ha jobban szeretsz fürödni önts egy liter tejet langyos fürdővízbe. A tej puhító hatású, ezért csökken húzódó fájdalomérzet. Ha kedveled az illóolajokat; a fürdővízbe a következők kerüljenek: 8 csepp levendula-, 4 csepp borsmenta-, 1 evőkanál jojobaolaj.

- Pakolások, borogatások az égett részre:

 • Aludttej, vagy tejföl ha felmelegedett cseréld le.

 • Kígyóuborka szeletekkel beborítani a sérült részt, ha átmelegedett cseréld frissre, a régit hűtsd vissza.

 • Evőkanál tehéntúró, csomag vágott petrezselyem, három evőkanál kamillatea főzet hidegen összedolgozva krémszerű lesz. Félórára kend be a piros területet, majd mosd le hideg kamillateával.

 • Alma, paradicsom és burgonyakarikákkal fedd be a piros részt, jól hűsítenek, cserélgesd helyüket és forgasd őket.

 • Tiszta fehér ruhát nedvesítsd be hideg vízben amelyhez kevés gyümölcsecetet adtál.

 • Főzz kamilla-, bodza-, rozmaringteát hűtsd le jéghidegre, ebbe áztass tiszta fehér ruhát. ezzel borogass, 15 percenként cserélve a borogatást.

- Masszírozó anyagok:

 • Egy cirom levét, 50 ml olívaolajba lassan bedolgozni. A krémmel kend be a kezelendő felületet.

 • Egy mokkás kanál Aloe vera-t, fél mokkás kanál levendula olajat és körömvirág kézápoló krémet dolgozz össze. Ezzel az aránylag híg krémmel kenegesd a pirult részt. Ne engedd teljesen beszívódni a bőrbe. Néhány perc után pamaccsal, vagy tiszta fehér ruhával töröld le és kenj fel új réteget.

 • Használj készítményeket: Panthenol spray, Bepanthen kenőcs, AllantoinPan kenőcs.És végül:

Ezek a napvédő készítmények a napozás ideje alatt mélyen beszívódnak a bőrbe és részben elbomlanak, kitűnően tapasztják bőrünkhöz a pollenket, port, stb. Minden napozás után alapos tisztasági fürdőt kell vennünk. El kell távolítani a fényvédő maradékait, helyre kell állítani a normális bőrlégzést és végül kedvenc hidratáló testápolónkkal fejezzük be a biztonságos napfürdőzést.


Az UV terhelés mérlegelésénél ne feledkezzünk meg arról, hogy már gyermekkorunktól kezdve ér bennünket a napsugár. Akár több alkalommal is lepirulhattunk és bőrünk erre emlékezik. Ja és ne hagyjuk figyelmen kívül a legkorszerűbb SZOLÁRIUM-ban beszerzett UV mennyiséget sem!


ingyen
webstatisztika

     

     
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
     
Pontos idő:

     
Mai vicc

 

     
Online média
 
 
     
Hasznos tudnivalók

Ne hagyd magad elsavasodni!

Mik azok az "E" számok

Szőlőkúra

Mozgásszervi megbetegedések

Amit a biztonságos napozásról tudni kell!

Lazítás - speed wellness

HTML gyorstalpaló

BMI  KALKULÁTOR

     
A látogató adatai

IP

     
Statisztika

ingyen
webstatisztika

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Kedvelés


     
Névnap:

     

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto