"Nézzük meg, és tudatosan vásároljunk olyan terméket ahol ezek a feltüntetett "E" számos anyagok minél kisebb mennyiségben szerepelnek!"
Az élelmiszereknél felhasznált adalékanyagok megjelölésénél itthon eddig - ha egyáltalán megadták - általában azok technológiai rendeltetésére utaltak (készült: mesterségesen "színezék", "állományjavító", "ízesítőanyag", "emulzióképző" stb. felhasználásával).
A felhasznált adalékanyagok pontos (kémiai) elnevezésével illetve az ahhoz kapcsolt ún. E-számokkal eddig elsősorban az Európai Unió (EU) országaiból érkezett élelmiszerek csomagolásain találkozhattak az arra kíváncsiak.
Az EU az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Tehát minden adalék kapott egy E-számot. Ennek elsődleges oka ugyan a kémiai elnevezések különféle értelmezési nehézségeinek elkerülése volt, de elterjedésükben nagy szerepet kaptak az erősödő fogyasztóvédelmi követelések is. Eredetileg négy adalékcsoportra szabályoztak:
E-100-tól kezdődő számokkal jelölték a természetes és mesterséges színezékeket
E-200-tól sorolták be a különféle tartósítószereket
E-300-tól jelölték az antidoxidánsokat, az emulgeátorokat és a savanyítószereket
E-400-tól kezdődtek a sűrítőanyagok, zselésítőszerek stb.
majd ezt bővítették;
E-500-tól savanyúságot szabályozó, csomósodást gátló és további emulgeáló szerekkel
E-600-tól ízfokozó szerekkel
Az élelmiszeripari technológiák fejlődése az évek során hihetetlen mértékben felduzzasztotta az új adalékanyagok számát. Az adalékcsoport elnevezések főszabályként ugyan most is érvényesek, az adalékanyagok azonban hamarosan túllépték a számukra szabott kereteket (jelenleg több, mint 700 engedélyezett adalékanyagot használnak fel). A besorolást (beazonosítást) bonyolítja az is, hogy jócskán vannak adalékanyagok, melyek többféle technológiai célból is felhasználhatóak.
Az új magyar élelmiszertörvény, annak végrehajtási rendelete (és a kapcsolódó jogszabályok) - az EU-hoz igazodóan - ma már nálunk is kötelezően írja elő az élelmiszereknél felhasznált anyagok, aromák és adalékanyagok pontos feltüntetését. A felhasznált anyagokat a "receptúra szerinti csökkenő sorrendben" kell felsorolni. A termékismertetőn tehát a legnagyobb súlyarányban szereplő anyag van a lista elején, a legkisebb arányban felhasznált pedig a végén.
Az adalékanyagok megjelölésének a felhasználás elsődleges céljához és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaihoz kell igazodnia. Ez utóbbiak visszautalnak a EU jogi normáira, ami azt jelenti, hogy mi is elfogadtuk és 1996. január 1-vel bevezettük az adalékanyagok jelölésére és gyors azonosítására alkalmas E-számrendszert. Egyelőre még csak a jelölési rendszert vettük át - ami nem jelenti azt, hogy az EU-ban engedélyezett adalékok szabad utat kaptak volna nálunk. A helyzet ugyanis az, hogy a (még) hatályos magyar szabvány a hazai gyártóknak az EU-nál jóval kevesebb adalékanyag felhasználását enged. Ez sajnos csak az EU-csatlakozásunkig marad így, hiszen belépésünk feltétele az ottani előírások (adalékfajták + határértékek) azonnali átvétele.
A gyakorlatban egyébként a "nyugati" import-élelmiszerekkel már most is sok "uniós adalékanyagot" is nyelhetünk. A fentiek miatt ezért láttuk jónak, ha alább a teljes listát közöljük.
(dr. Kalas György)
E100–E181:
E100 kurkumin (színanyag)
E101 riboflavin (B2-vitamin), régi neve laktoflavin (G-vitamin) (színanyag) [LGM]
E101a riboflavin-5'-foszfát (színanyag) [LGM]
E102 tartrazin (színanyag) [LAR]
E103 krizoin (színanyag)
E104 kinolinsárga (színanyag) [LAR]
E105 fast yellow ab (színanyag)
E106 riboflavin-5-nátriumfoszfát (színanyag)
E107 yellow 2g (színanyag) [LAR]
E110 sunset yellow fcf, orange yellow s, fd&c yellow 6 (színanyag) [LAR]
E111 orange ggn (színanyag)
E120 kárminvörös, kárminsav, carmines, natural red 4 (színanyag) [LAR] [ÁE]
E121 orcein, orchil (színanyag)
E122 carmoizin, azorubine (színanyag) [LAR]
E123 amaranth, fd&c red 2 (színanyag) [LAR]
E124 ponceau 4r, cochineal red a, brilliant scarlet 4r (színanyag) [LAR]
E125 scarlet gn (színanyag)
E126 ponceau 6r (színanyag)
E127 eritrozin, fd&c red 3 (színanyag) [LAR]
E128 vörös 2g (színanyag) [LAR]
E129 allura red ac, fd&c red 40 (színanyag) [LAR]
E130 indantrénkék (színanyag)
E131 patentkék v (színanyag) [LAR]
E132 indigókármin, indigó, FD&C Blue 2 (színanyag) [LAR]
E133 brillantkék fcf, fd&c blue 1 (színanyag) [LAR]
E140 klorofillek és klorofillinek (színanyag)
E141 Klorofill-rézkomplexek, Klorofillin-rézkomplexek (színanyag)
E142 greens s (színanyag) [LAR]
E143 fast green fcf, fd&c green 3 (színanyag)
E150a karamell – natúr (színanyag) [LGM]
E150b karamell – szulfitos (színanyag) [LGM]
E150c karamell – ammóniás (színanyag) [LGM]
E150d karamell – ammónium-szulfitos (színanyag) [LGM]
E151 fekete pn, brillantfekete bn (színanyag) [LAR]
E152 fekete 7984 (színanyag) [LAR]
E153 szén, Növényi szén (színanyag) [LGM] [ÁE lehetséges]
E154 brown fk, kipper brown (színanyag) [LAR]
E155 csokoládébarna ht (színanyag) [LAR]
E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (színanyag)
E160b annatto, bixin, norbixin (színanyag) [LAR]
E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat (színanyag)
E160d likopin (színanyag) [GM lehetséges]
E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30) (színanyag)
E160f béta-apo-8'-karoténsav-etil észter (C 30) (színanyag)
E161a flavoxantin (színanyag)
E161b lutein (színanyag)
E161c kriptoxantin (színanyag) [LGM]
E161d rubixantin (színanyag)
E161e violaxantin (színanyag)
E161f rhodoxantin (színanyag)
E161g kantaxantin (színanyag) [ÁE lehetséges]
E162 céklavörös, betanin (színanyag)
E163 antocián (színanyag)
E170 kalcium-karbonát, mészkő (színanyag)
E171 titán-dioxid (színanyag)
E172 vasoxidok és hidroxidok (színanyag)
E173 alumínium (színanyag)
E174 ezüst (színanyag)
E175 arany (színanyag)
E180 rubin pigment, litol rubin bk (színanyag)
E181 tannin (színanyag)
E200–E297:
E200 szorbinsav (tartósítószer)
E201 nátrium-szorbát (tartósítószer)
E202 kálium-szorbát (tartósítószer)
E203 kalcium-szorbát (tartósítószer)
E210 benzoesav (tartósítószer) [LAR]
E211 nátrium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
E212 kálium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
E213 kalcium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
E214 etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
E215 nátrium-etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
E216 propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
E217 nátrium-propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
E218 metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
E219 nátrium-metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
E220 kén-dioxid (tartósítószer) [LAR]
E221 nátrium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
E222 nátrium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
E223 nátrium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
E224 kálium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
E225 kálium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
E226 kalcium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
E227 kalcium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [Szilárdító anyag] [LAR]
E228 kálium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
E230 bifenil, difenil (tartósítószer)
E231 ortofenil-fenol (tartósítószer)
E232 nátrium-ortofenil-fenol (tartósítószer)
E233 tiabendazol (tartósítószer)
E234 nizin (tartósítószer)
E235 natamycin, pimaracin (tartósítószer)
E236 hangyasav (tartósítószer)
E237 nátrium-formiát (tartósítószer)
E238 kalcium-formiát (tartósítószer)
E239 hexamin (tartósítószer)
E240 formaldehid (tartósítószer)
E242 dimetil-dikarbonát (tartósítószer)
E249 kálium-nitrit (tartósítószer)
E250 nátrium-nitrit (tartósítószer)
E251 nátrium-nitrát (tartósítószer)
E252 kálium-nitrát (salétrom) (tartósítószer) [ÁE lehetséges]
E260 ecetsav (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
E261 kálium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
E262 nátrium-acetát, nátrium-hidrogén-acetát (Nátrium-diacetát) (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
E263 kalcium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
E264 ammónium-acetát (tartósítószer)
E270 tejsav (tartósítószer) [Étkezési sav] (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
E280 propionsav (tartósítószer)
E281 nátrium-propionát (tartósítószer)
E282 kalcium-propionát (tartósítószer) [LAR]
E283 kálium-propionát (tartósítószer)
E284 bórsav (tartósítószer)
E285 nátrium-tetraborát (bórax) (tartósítószer)
E290 szén-dioxid (savanyúságot szabályozó anyag)
E296 almasav [Étkezési sav] (savanyúságot szabályozó anyag)
E297 fumársav (savanyúságot szabályozó anyag)
E300–E386:
E300 aszkorbinsav (C-vitamin) (antioxidáns)
E301 nátrium-aszkorbát (antioxidáns)
E302 kalcium-aszkorbát (antioxidáns)
E303 kálium-aszkorbát (antioxidáns)
E304 Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) aszkorbil-palmitát (ii) aszkorbil-sztearát (antioxidáns)
E306 tokoferol-dús kivonat (természetes) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
E307 alfa-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
E308 gamma-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
E309 delta-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
E310 propil-gallát (antioxidáns) [LAR]
E311 oktil-gallát (antioxidáns) [LAR]
E312 dodecil-gallát (antioxidáns) [LAR]
E315 eritroaszkorbinsav (izo-aszkorbinsav) (antioxidáns)
E316 nátrium-eritroaszkorbát (nátrium-izo-aszkorbát) (antioxidáns)
E319 butil-hidrokinon (antioxidáns)
E320 butil-hidroxi-anizol (BHA) (antioxidáns)
E321 butil-hidroxi-toluol (BHT) (antioxidáns) [LAR]
E322 lecitin (emulgeálószer)[LGM] [ÁE lehetséges]
E325 nátrium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
E326 kálium-laktát (antioxidáns) (savanyúságot szabályozó anyag) [ÁE lehetséges]
E327 kalcium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
E329 magnézium-laktát (antioxidáns)
E330 citromsav (antioxidáns)
E331 nátrium-citrátok (i) mononátrium-citrát (ii) dinátrium-citrát (iii) trinátrium-citrát (antioxidáns)
E332 kálium-citrátok (i) monokálium-citrát (ii) trikálium-citrát (antioxidáns)
E333 kalcium-citrátok (i) monokalcium-citrát (ii) dikalcium-citrát (iii) trikalcium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
E334 borkősav (L(+)-) [Étkezési sav] (antioxidáns)
E335 nátrium-tartarátok (i) mononátrium-tartarát (ii) dinátrium-tartarát (antioxidáns)
E336 kálium-tartarátok (i) monokálium-tartarát (tisztított borkő) (ii) dikálium-tartarát (antioxidáns)
E337 nátrium-kálium-tartarát (antioxidáns)
E338 foszforsav (antioxidáns)
E339 nátrium-foszfátok (i) mononátrium-foszfát (ii) dinátrium-foszfát (iii) trinátrium-foszfát (antioxidáns)
E340 kálium-foszfátok (i) kálium-foszfát (ii) dikálium-foszfát (iii) trikálium-foszfát (antioxidáns)
E341 kalcium-foszfátok (i) monokalcium-foszfát (ii) dikalcium-foszfát (iii) trikalcium-foszfát (csomósodást gátló anyag) [Szilárdító anyag]
E343 magnézium-foszfátok (i) monomagnézium-foszfát (ii) dimagnézium-foszfát (iii) trimagnézium-foszfát (csomósodást gátló anyag)
E350 nátrium-malátok (i) nátrium-malát (ii) nátrium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
E351 kálium-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
E352 kalcium-malátok (i) kalcium-malát (ii) kalcium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
E353 metaborkősav (emulgeálószer)
E354 kalcium-tartarát (emulgeálószer)
E355 adipinsav (savanyúságot szabályozó anyag)
E356 nátrium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
E357 kálium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
E363 borostyánkősav (savanyúságot szabályozó anyag)
E365 nátrium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
E366 kálium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
E367 kalcium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
E370 1,4-heptonolakton (savanyúságot szabályozó anyag)
E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) [Szín tartósító anyag] [LAR]
E380 ammónium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag)
E381 ammonium-ferrocitrát (savanyúságot szabályozó anyag)
E385 kalcium-dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát (kalcium-dinátrium EDTA) (antioxidáns)
E386 dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát (dinátrium EDTA) (antioxidáns)
E400–E495:
E400 alginsav (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
E401 nátrium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
E402 kálium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
E403 ammónium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
E404 kalcium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
E405 propán-1,2-diol-alginát (propilén-glikol-alginát) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
E406 agaragar (sűrítőanyag) (zselésítő anyag) (stabilizálószer)
E407 karragén (gyöngyzuzmó) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer) [LAR]
E407a feldolgozott euchemamoszat (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
E412 guargumi, guargyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
E413 tragantmézga (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
E414 gumiarábikum (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
E415 xantángumi, xantángyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer) [GM lehetséges]
E416 karaya-gumi (Karagumi)(sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
E417 taramag liszt (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
E418 gellángumi (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup (emulgeálószer) (édesítőszer) [Humectant]
E421 mannit (csomósodást gátló anyag) (édesítőszer)
E422 glicerin (emulgeálószer) (édesítőszer) [ÁE lehetséges]
E425 konjak (i) konjak-gumi (ii) konjak-glükomannán (emulgeálószer)
E430 polioxietilén(8)-sztearát (emulgeálószer) (stabilizálószer) [LAR] [ÁE lehetséges]
E431 polioxietilén(40)-sztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E432 polioxietilén(20)-szorbitán-laurát (poliszorbát 20) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E433 polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (poliszorbát 80) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E434 polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát (poliszorbát 40) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E435 polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát (poliszorbát 60) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E436 polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E440 pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin (emulgeálószer)
E441 zselatin (emulgeálószer) (zselésítő anyag) [ÁE]
E442 ammónium-foszfatidok (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E444 szacharóz-acetát-izobutirát (emulgeálószer)
E445 fagyanták glicerin-észterei (emulgeálószer)
E450 difoszfátok (i) dinátrium-difoszfát (ii) trinátrium-difoszfát (iii) tetranátrium-difoszfát (iv) dikálium-difoszfát (v) tetrakálium-difoszfát (vi) kalcium-dihidrogén-difoszfát (emulgeálószer)
E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát (emulgeálószer)
E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
E459 béta-ciklodextrin (emulgeálószer)
E460 cellulóz (i) mikrokristályos cellulóz (ii) porított cellulóz (emulgeálószer)
E461 metilcellulóz (emulgeálószer)
E462 etilcellulóz (emulgeálószer)
E463 hidroxipropil-cellulóz (emulgeálószer)
E464 hidroxipropil-metilcellulóz (emulgeálószer)
E465 etil-metil-cellulóz (emulgeálószer)
E466 karboximetil-cellulóz, nátrium-karboximetil-cellulóz (emulgeálószer)
E468 keresztkötött nátriumkarboximetil-cellulóz(emulgeálószer)
E469 enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz(emulgeálószer)
E470a zsírsavak nátrium, kálium és kalcium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
E470b zsírsavak magnézium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
E471 zsírsavak mono- és digliceridjei (gliceryl-monosztearát, gliceryl-disztearát) (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
E472a zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
E472b zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E472c zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E472d zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E472f zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és borkősav-észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E473 zsírsavak szacharóz-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
E474 szacharogliceridek (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E475 zsírsavak poliglicerin-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
E476 poliglicerin-poliricinoleát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
E477 zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
E478 tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E479b hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
E481 nátrium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E482 kalcium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E483 sztearil-tartarát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E491 szorbitán-sztearát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
E492 szorbitán-trisztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E493 szorbitán-laurát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E494 szorbitán-oleát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E495 szorbitán-palmitát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E500–E585:
E500 nátrium-karbonátok (i) nátrium-karbonát (ii) nátrium-hidrogénkarbonát (iii) nátrium-szeszkvikarbonát (i és ii keveréke) (savanyúságot szabályozó anyag) [Raising Agent]
E501 kálium-karbonátok (i) kálium-karbonát (ii) kálium-hidrogénkarbonát (savanyúságot szabályozó anyag)
E503 ammónium-karbonátok (i) ammónium-karbonát (ii) ammónium-bikarbonát (ammónium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag)
E504 magnézium-karbonátok (i) magnézium-karbonát (ii) magnézium-bikarbonát (magnézium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
E507 sósav (hidrogén-klorid) [Étkezési sav]
E508 kálium-klorid (zselésítő anyag) [Seasoning]
E509 kalcium-klorid [Sequestrant] [Szilárdító anyag]
E510 ammónium-klorid, ammónia oldat (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
E511 magnézium-klorid [Szilárdító anyag]
E512 ónklorid (antioxidáns)
E513 kénsav [Étkezési sav]
E514 nátrium-szulfátok (i) nátrium-szulfát (ii) nátrium-biszulfát (nátrium-hidrogén-szulfát) (savanyúságot szabályozó anyag)
E515 kálium-szulfátok (i) kálium-szulfát (ii) kálium-biszulfát (kálium-hidrogén-szulfát) [Seasoning]
E516 kalcium-szulfát [Sequestrant] [Improving agent] [Szilárdító anyag]
E517 ammónium-szulfát [Improving agent]