Már a Biblia is az egészség egyik hiteles forrásaként említi a szőlőt, gyümölcs, édes must és bor formájában is.
Tokajban sok ezer éves szőlőlevél lenyomatot találtak, ami azt bizonyítja, hogy a szőlő – nevezetesen annak hárslevelű fajtája – Magyarországon őshonos növény.
A szőlő elterjedése az egész földgolyón nyomon követhető, mint az emberiség egyik fontos alap élelmiszere, amely nem csak gyümölcs, hanem egészségvédő gyógynövény is. Az étkezési, azaz csemegeszőlő fajták közül azt tekintjük teljes értékűnek, amelyiknek magja is van, a magnélküli szőlő jóval értéktelenebb!
A szőlőmagolaj az egyik legkiválóbb telítetlen étolaj, melynek kiemelkedő élettani hatása van. Többek között tartalmaz egy különleges polifenolt, a resveratrolt, amely szívizom-védő hatásáról közismert.
Kitűnő kozmetikumot készíthetünk házilag is: mandulaolaj tartalmú hidratáló krémből vegyünk egy evőkanálnyit egy kispohárba (tégelybe) ehhez lassan kevergessünk el egy bő mokkáskanálnyi szőlőmagolajat. A házi készítményünk vetekszik a legjobb márkájú bőrpuhító-feszesítő kenceficékkel.
A csemegeszőlő színe a halványzöldtől a napsárgán és bíboron keresztül egészen a kékes feketéig fajtájától függően széles skálán mozog. A világosabbak általában édesebbek, a sötétebbek több szerves savat és flavonoidot tartalmaznak. Utóbbiak igen értékes szabad gyökfogók, azaz elősegítik a szervezet természetes biológiai egyensúlyának kialakulását, ezért szőlőkúra során ezeket részesítsük előnybe.
A szőlő legjellemzőbb alkotói a következők: szőlőcukor, gyümölcscukor, borkősav, almasav, csersav, citromsav, pektin anyagok, fehérjék, enzimek, festő anyagok, illat- és zamat anyagok, ásványi sók, vízben és zsírban oldódó vitaminok.
A szőlő, mint magas biológiai értékű táplálék, mono-diétaként is felhasználható őszi méregtelenítő kúraként (cukorbetegség, bélbetegségek és egyéb ellenjavallat kivételével!). A kúra néhány napja alatt csak szőlőt együnk, a magokat is alaposan szétrágva! Egyszerre csak egy pici fürtöt fogyasszunk, mert a túl sok könnyen oldódó szénhidrát hasmenést, illetve a vércukorszintünk ingadozását okozhatja. A szőlő magas glikémiás indexét egy-egy fél citrom elnyalogatásával csökkenthetjük. Fogyasszuk frissen, ha lehet közvetlenül szüret után, mert minél tovább tároljuk, minél messzebbre szállítjuk, annál többet veszít beltartalmi értékeiből! Napközben akár több kilónyi szőlőt is megehetünk, de csak apró adagokban! Ha a tisztító kúrák szokásos mellékhatásait kellemetlennek ítéljük, akkor csökkentsünk a kúra szigorán.