Nokedli lapja - családi magazin
Nokedli lapja - családi magazin
Linkek

4! 444.hu


ma.hu portál


Szöveg fordítás


Szoftverek letöltése


Drágakő biblia


A fröccs


Online
Internetes Játékok


PRchecker.info


Poen-dili-vicc


A Föld összes jól fogható rádiója


Családi szakácskönyvem


Ingyenes hirdetés


Weblink Linkgyűjtemény, Linkek


KAMU OLDALAK
Lájkvadász,
dezinformációs
oldalak


Siófoki élő Webkamera


Buborék-billiárd


     
Partnerprogramok
     
Plus500
     
Roulette iskola
     
Kaszinók
     
Kattintós oldalak
     
WEB bank
     
Kapcsolat
     
Időjárás

Hőtérkép
     
Online játékok

Online játékok új ablakban

     
Keress 500.-Ft !

500 ft

     
Mozgásszervi megbetegedések

Az ortopédia és az ergonómia kapcsolódása

A mozgásszervi megbetegedések elsőszámú oka a megváltozott életmód és a modernizáció. Régen az emberek sok időt töltöttek a szabadban, jó levegőn, napos helyeken. Mára ez megváltozott, az emberek kényelmetlen közlekedési eszközökön utaznak a munkába, ott egész nap ülnek, vagy állnak, vagy ami a legrosszabb természetellenes tartásban dolgoznak órákon keresztül. Ha melegük van akkor pedig kinyitják az ablakot huzatot okozva, mely igen jelentős oka a mozgásszervi megbetegedéseknek, főleg a reumának, amelyben a lakosság csaknem 1/5-e szenved.

A másik jelentős ok a túlsúly, amely felesleges plusz terhet ró a szervezetre. A lábaknak nagyobb súlyt kell cipelniük, a gerincet előre húzza a has. A kövér ember keveset is mozog, hiszen sokkal megterhelőbb ez számára, mint egy ideális súlyúnak.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy igaz a háború után az elérhető átlag életkor megnövekedett a modern tudományoknak köszönhetően, azonban a megváltozott életmód miatt az emberek csak aposztrofálva lettek egészségesebbek.

A különböző mozgásszervi megbetegedések leginkább ismert gyógymódja a különböző gyógyfürdők látogatása és a masszázs. Itt mindenki összekötheti a gyógyulást a kikapcsolódással. Ezek ugyan javítanak a szervezet állapotán, végleges megoldást egy vellness hétvége nem nyújt.
A mozgásszervi megbetegedéseknek mindig marad nyoma a szervezetben, újra ugyanolyan már soha nem lesz. 

De, az életminőség rendszeres masszázzsal, gyógyfürdős kezelésekkel igenis javítható!

A legtöbb időt a munkahelyen és alvással tölti el az ember, ami nem természetes testtartást okoz. Így a csontok és az izületek elkezdenek alkalmazkodni ehhez. Amikor azonban megint egy természetes testtartásba kerül a test ez ehhez a helyzethez szükséges izmok, inak, csontok már nem képesek 100%-ban teljesíteni, így fájdalommal reagálnak. Ennek legközismertebb tünete, amikor az ember pl. utazás alkalmával elgémberedik a sok ülés miatt. 

Az alábbiakban a mozgás szervrendszer legismertebb betegségeiről olvashat. 

Egyszerű magyarázatot kívánok adni ezek kialakulására, a betegségek megelőzésére vagy a már kialakult betegség gyógyítására.
 Az egész problémakör kulcsa, hogy ismerjük mozgás szervrendszerünket, főleg a gerincünket és tudjuk mi az ami jó és mi az ami rosszat tesz neki. Természetes esetben egy sajátos S alakot ölt, aminek statikai magyarázata van. Ilyen alakot ölt egy mindkét végén befogott és tengelyirányban összenyomott tartó. Járás közben ez biztosít némi rugalmasságot, hogy pl. a fej ne rázkódjon annyira. 


 

Ezt elő is lehet segíteni, ha egy kicsit vastagabb rugalmas talpú cipőt hordunk.

 

A csigolyák felépítése és porckorong szerepe:

 Gerinc és hátfájás:

Ez a betegség már nagyon sokunkkal előfordult. Kezdeti stádiumában, ha az ember "meghúzza" a derekát az még pár nap alatt szépen gyógyul, illetve csupán enyhül, múlik az ezzel járó kellemetlen derékfájás. Okaiként a következőt említhetem meg.

- nehéz tárgy emelése
- helytelen emelés
- helytelen ülőhelyzet
- gyenge hasizmok

Megelőzés: Először is az okokat kell elhárítani. Nem szabad túlságosan nehéz tárgyat emelnünk, még akkor sem, ha saját erőnlétünket ehhez megfelelően jónak ítéljük. Minden jelentősebb fizikai megterhelés előtt ajánlatos bemelegíteni, és ez nem csak a sportokra vonatkozik. Sokan megmosolyogják őket, pedig a bemelegítés hiánya könnyen nagyon súlyos sérüléseket okozhat.
Nagyon elterjedt az a helytelen mozdulatsor, amivel emelünk. Tulajdonképpen nagyon kényelmesen lehet emelni, ha az ember csak lehajol. Ebben az esetben viszont a gerinc igen nagy szögben hajlik. Ha ezt a testtartást használjuk emeléskor a gerincet hajlító igénybevétel éri, ami számára egyáltalán nem természetes. Ezt tetőzheti az elgyengült hasizomzat, ami nagyon sokunkra jellemző, ugyanis ezt az izomcsoportot nagyon kevésszer mozgatjuk napjaink során.   

Ezzel szemben a megfelelő technika, ha a combunkat használjuk emelésre. Ez az izomcsoport szinte a legerősebb az egész testen. Emeléskor érdemes nem lehajolni, hanem inkább leguggolni; ugyanúgy fel tudunk venni a földről tárgyakat. További előnye, hogy nem kell a fejünket sem lógatni, így nem szédülünk el. Az így végzett emelési folyamatban a gerinc lényegében folyamatosan egyenes marad, így csak függőleges igénybevétel éri, ami számára sokkal inkább természetes, mint a hajlító. A tárgyat így térdünk kiegyenesítésével tudjuk felemelni. Sokan idegenkednek ettől, arra hivatkozva, hogy nekik ezt nem bírja a térdük. Ez azért van, mivel nem is használják, így elgyengül, a térdüket csak állásra használják. Így gondolva a bevezető gondolatokra nem is csoda, hogy gyenge. Tehát cél az erősítés. Ezt az előbbiekben említett módszer vagy technika tudatos alkalmazásával érhetjük el. Akinek gyenge a hasizma, az igyekezzen minél többet pihentetni a gerincét, mivel ebben az esetben az összes terhelést a gerinc viseli. Bár a leghatásosabb naponta reggel és este néhány felülés és szinte észrevétlenül erősödik hasfalunk. Ez esztétikailag is javít testfelépítésünkön - igaz?

 

 

 

 

 

 

Üléskor támaszuk meg a gerincünket, ehhez megfelelő háttámla szükséges.

  

  


Álláskor, járáskor húzzuk ki magunkat, egy görnyedt ember amúgy sem szép látvány.

Ha cipelünk valamit, azt igyekezzünk a két kezünkben súly szerint kettéosztani, így oldalirányban nem hajlik a gerinc annyira.

Ha a tárgy nem osztható így szét, akkor pedig ne legyünk kényesek szorítsuk magunkhoz a tárgyat, így kevéssé hajlik előre a gerinc, mi okoz nagyobb problémát ? Egy piszkos ruha vagy egy fájó derék.

 


 

Az alapján válasszuk meg fekhelyünket, hogy az minél jobban támassza meg a gerincet. Ez nem feltétlen azonos a kényelemmel. Egy nagyon puha ágy nem engedi, hogy az izmok megfelelően elernyedjenek, így azok még éjszaka sem pihennek.

 


 

Lumbágó:

Hirtelen megerőltetés hatására a csigolyák szétcsúszhatnak, és bizonyos idegeket kezdenek el nyomni. Ez nagyon nagy fájdalommal jár, így a szervezet válaszreakciója, hogy a két csigolyát és a köztük lévő izületeket görcsbe rántja. Ez a lumbágó jellemző esete, amely pl. reggel, felkeléskor fordulhat elő, amikor valaki az éjszakai nyugalmi testhelyzetből hitelen felkel. Gyógyítását megfelelő szakember végezheti, aki kimasszírozza a görcsöt vagy a beteg napokig csak segítséggel tud mozogni, mivel magától csak ennyi idő alatt múlik el. Megelőzése mindenképpen úgy oldható meg, hogy felkeléskor nem szabad hirtelen felkelni, felegyenesedni, hanem egy kicsit a kezünkkel segítve kell felülni az ágyról. Persze nem csak reggel felkeléskor fordulhat elő ilyen tünet, hanem túlerőltetés hatására is. Ekkor a csigolyák szintén szétcsúsznak és kiterjedt háti fájdalom, jelentkezhet. Ekkor szoktak az emberek "deszkázni", azaz deszkát tenni az ágyukba, persze ez senkinek sincs ínyére, mivel kényelmetlen. Ám egyértelmű előnye, hogy megfelelően megtámassza a gerincoszlopot, így az "rendesen" tud pihenni.

Gerincferdülés: 

Kiváltó oka, a gerinc nem megfelelő terhelése a végleges testmagasság kialakulása előtt. Már kisgyermek korban kell gondolni a megelőzésre, így ajánlatos a gyereket uszodába járatni, ahol megfelelően meg tudja mozgatni a gerincét. Leginkább ajánlott a hátúszás, melynek során a törzs ide-oda hajlik. Ebben a korban a gerincet a táska cipelése is terheli. Annak ellenére, hogy a hátizsákoknak két pántja van, sokan csak a fél vállukon hordják azt, így egy oldalra görbítik a gerincüket. Nem is beszélve a válltáskákról, amiket egyszerűen nem is lehet másképp hordani. Attól függően, hogy a hátgerinc mennyire hajlott ortopédiai segédeszközökkel némileg orvosolni lehet a problémát. Ezek különböző fűzők hordását teszik szükségessé. Régen divatból hordtak fűzőt, ma viszont némelykor már elengedhetetlen. Ezek a fűzők a gerinc különböző szakaszait támasszák meg. Némelyik a hátat, a csípőt, illetve a derekat. Gerincműtétek utókezelésénél is alkalmazzák őket.
Ha már kialakult gerincferdülése van valakinek, ajánlatos minél többet úsznia. Gyógyfürdőkben elterjedt kezelési forma az un. súlyfürdő amely a gerincet egy időre tehermentesíti, illetve a porckorongokat szabadítja fel a test nyomása alól. A súlyfürdő hatását lehet fokozni azzal, hogy súlyokat akasztanak a páciens derekára. Ennek mértékét orvos állapítja meg és a fürdő időtartamát is.
 

 

A gerinc ferdülhet jobbra és balra, több rendellenes görbület is keletkezhet benne. Az oldalirányú görbületek kevéssé veszélyesek, mint az előre illetve hátragörbültek. Ezek kialakulása is a helytelen tartással függ össze. Amennyiben ez kialakul az ember púpos lesz. Ez összefügg a csontritkulással, de a púposság is elősegítheti a csontállomány pusztulását. Kezelése fűzővel, súlyosabb esetben műtéttel oldható meg. Elkerüléséhez folyamatosan nyújtani és erősíteni kell a gerincet!

Gerincmasszázs igen eredményes a nyújtás segítésében!


Porckorongsérv:

A csigolya testek egymásra nehezedve tartják a felsőtestet. Ezek közötti rugalmas tartást a porckorongok biztosítják. Amennyiben valamilyen irányban túl van erőltetve a gerincoszlop, ez a korong kicsúszhat a helyéről és a gerinccsatornában idegeket nyomhat, ami viszont nagy fájdalommal jár. Ez a csúszás a legtöbbször befelé történik. Gyógyítása injekciózással, masszázzsal, esetleg műtéttel történik.


Reuma:

Klasszikus esetben és a köznyelvben a reuma szó hallatán arra, gondolunk, hogy tartósan hideg vagy melegnek kitett testrész megfázhat, így a szövetekben bekövetkezett roncsolódás miatt az a testrész a későbbiekben sokkal érzékenyebbé válik. Ám orvosilag a reuma magában foglalja szinte az össze mozgásszervi megbetegedést. A fogalom nincs még eléggé kiforrva, jelentése folyamatosan változik.


Meszesedés:

A kevésbé használt izületek a mozgás hiánya miatt lassan elkezdenek csonttá alakulni, bennük mész kezd el lerakódni. Nagyon előrehaladott állapotban két csont akár össze is nőhet. Megelőzése rendszeres tornával lehetséges. Főleg a gerinc tájékon fordulhat elő meszesedés, mivel az ember a derekát és a nyakát csak igen kevéssé mozgatja a mindennapi életben, nem is csoda, hogy ezek egy idő után megmerevednek.


Csigolyatörés:

A csontok ritkulásának és túlerőltetésnek köszönhetően a csigolyatestek egy idő után elkezdenek vékonyodni, gyengülni. Amennyiben nagy terhelés éri a gerincoszlopot ezek a meggyengült csigolyák törést is szenvedhetnek. A gerinccsatornában futó idegek miatt ez nagyon nagy fájdalommal jár.

Törés, húzódás, tartós korlátozottság:

Nagyon sokunk életében előfordult már, hogy valamink meghúzódott vagy eltört. Ennek gyógyulása hol hosszabb, hol rövidebb ideig tart. Az egyszerű húzódások borogatással, pihentetéssel hamar gyógyulnak. A komolyabbaknak több idő kell. Ennek oka, hogy a hirtelen rendellenes mozdulat hatására az izületek igen rövid idő alatt kell hogy megnyúljanak és ennek köszönhetően fájdalommal reagálnak. Az újbóli összeúszódásukhoz pedig idő kell. Amennyiben a húzódás során az izületek el is szakadnak (ínszalag szakadás) már műtétre is szükség lehet. A műtétet követően sokáig rögzíteni kell a sérült testrészt. Ezt általában sínekkel vagy gipsszel oldják meg. 
Törés is sokféle lehet. Az egyszerű repedésektől egészen a nyílt törésekig terjed a paletta. Amennyiben a csontok nem mozdultak ki természetes helyzetükből, elegendő a röntgen és a gipsz, vagy egyéb rögzítési technika, pl. valamilyen sín. Ha viszont kimozdultak, akkor azokat először eredeti állapotukba kell visszaállítani. A gyógyult végtagot vagy testrészt nem szabad még jó ideig jelentősen terhelni, mivel az a gyógyulás miatt hosszú ideig nem volt használva, így az izmok némileg elsorvadtak. Ajánlatos ilyenkor a torna vagy az úszás.


Combnyaktörés: 

A combcsont nyaki részének, főleg öregkorban előforduló törése. Okozhatja erőszakos behatás, baleset vagy daganatos betegség is, mely az ott található szövetek elhalásáért felelős. 

A combcsont felső részének nyúlványa ilyenkor elválik a csonttesttől. Nagyon veszélyes betegség és csak műtéttel gyógyítható, illetve állítható vissza a csontok eredeti helyzete.


Csípőficam: 

A combcsontfej eltávolodása a medencecsont izületi pávájától az egyik leggyakoribb ortopédiai betegség. Főleg újszülött leánygyerekeknél gyakori, rendellenes fejlődéssel magyarázható, de jól korrigálható. A későbbiekben már baleset következménye lehet és műtéttel gyógyítható. 

Harántsüllyedés: 

Természetes esetben a lábcsontok egy hosszanti és egy keresztboltozatot alkotnak. Ezek biztosítják a rugalmas alátámasztást. Már egy vizes talpnyomból is látszik, hogy az illető lúdtalpas-e vagy nem. Amennyiben egészséges egy vékony C forma a lenyomat, ha nem, akkor vastagabb és torz. A csontok rendellenes helyzete a többi csont helyzetét is befolyásolja, így a későbbikben láb, térd és hátfájás is kialakulhat. Gyógyítása legtöbbször lúdtalpbetéttel, nagyon súlyos esetben műtéttel történik. 


Teniszkönyök: 

Sportolóknál, illetve olyan embereknél fordul elő, akik nagyon sokat használják, illetve erőltetik alkarjukat. A szervezet mindig alkalmazkodik a terheléshez, így a nagy megterhelés miatt ez az izület túlcsontosadik, így alakul ki a teniszkönyök. Ez konkrétan az jelenti, hogy az alkari csont (singcsont) a könyök irányába megnövekszik, hogy az izületek nagyobb felületen tudjanak hozzá tapadni.

Ínhüvelygyulladás:

Az izületeket borító izületi tok gyulladása, főleg a csuklókon gyakori. Gyulladása fájdalommal jár. Főleg azoknál fordul elő, akik nagyon sokat használják az ujjaikat, és ez által túlterhelik. Főleg számítógéppel dolgozó nők betegsége, mivel nem használnak megfelelő testtartást munka közben, vagy csuklótámaszt, így munka során az ínszalagok folyamatosan húzva vannak. Gyógyulásához a sérült végtagot pihentetni és borogatni kell, hogy ezek a szalagok megnyugodjanak.

 

fel
ingyen
webstatisztika

     

     
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
     
Pontos idő:

     
Mai vicc

 

     
Online média
 
 
     
Hasznos tudnivalók

Ne hagyd magad elsavasodni!

Mik azok az "E" számok

Szőlőkúra

Mozgásszervi megbetegedések

Amit a biztonságos napozásról tudni kell!

Lazítás - speed wellness

HTML gyorstalpaló

BMI  KALKULÁTOR

     
A látogató adatai

IP

     
Statisztika

ingyen
webstatisztika

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Kedvelés


     
Névnap:

     

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto